Despre lavanda si butasi de lavanda

      Lavanda sau levantica, este o planta perena, considerata arbust de talie mica, deoarece crengile se lemnifica. Are frunze vesnice, chiar si iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt si soiuri cu frunze verzi sau argintii. Ating maturitatea in 2-5 ani, si pot trai fara probleme 40-50 de ani, dar in Vestul Europei, exista plantatii vechi de 80-100 de ani, cu plante de aceeasi varsta. Este originara din zona Mediteraneana. Exista o controversa cu denumirea lavandei, cea care rezista la noi in tara fara probleme peste iarna, plantata in gradina, este soiul Lavandula angustifolia, adica cea cu frunza ingusta. Unii o numesc lavanda englezeasca, altii frantuzeasca sau lavanda adevarata, de aceea este bine sa o numim lavanda cu frunza ingusta, astfel nu se va face confuzie cu soiurile: Lavandula stoechas sau Lavandula intermedia.

Uleiul volatil obtinut prin distilarea inflorescentelor proaspete reprezinta produsul principal al acestor specii si are largi utilizari in industria parfumurilor, produselor cosmetice, produselor farmaceutice, aromoterapiei etc.

Inflorescentele uscate, datorita uleiului volatil si componentilor acestuia, intra in formulele unor ceaiuri cu actiune sedativa asupra sistemului nervos central, antiseptica, coleretica, colagoga, cicatrizanta, diuretica, carminativa etc. Ca urmare se folosesc in tratarea migrenelor, cefaleelor, afectiunilor cardiace cu substrat nervos, in tulburari digestive etc.

Principul activ al inflorescentelor este uleiul volatil, al carui continut variaza intre 0,5 si 1,5 ml%. Componentii sai majori sunt linaloolul (40-60%) si esterul acestuia-acetatul de linalil (30-40%).